2009-10-26 13:14:27• hírek • Ferenczi Noémi

Nem számít a szóbeli

Egyéb változtatások mellett, idén nem fogják beszámolni a szóbeli jegyeket az érettségi átlagba, emiatt alacsonyabb átlagok várhatók, mint az előző években. A szaklíceumi tanulók pedig nem választhatnak szaktantárgyakat az érettségin.

„Jelenleg is gőzerővel folynak az érettségi vizsga előkészületei, úgy az iskolákban, mint a tanfelügyelőségen. Sokszor félve gondolunk rá, hiszen amellett, hogy nagyon sok újdonsággal kell szembenéznünk, az idő is szorít, hiszen február 15. és 17. között sor kerül az első felmérőre, vagyis a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgára, ezt követi rögtön az anyanyelv majd az informatika vizsga. Ebben az időszakban fokozottan figyelünk a kommunikációra, az információáramlásra"- mondta el a közelgő érettségi előkészületeivel, a várható nehézségekkel kapcsolatban Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Az új érettségi rendszer szerint a szóbeli vizsgák osztályzatai nem számítanak majd bele a végső átlagba, ezért minden bizonnyal kisebb érettségi átlagok várhatók, mint az elmúlt években. Utoljára a 2003-ban érettségizőknek nem számították bele az érettségi átlagába a szóbeli jegyeket, mivel akkor jegy helyett „átment" illetve „nem ment át" minősítéssel értékelték a diákok feleleteit. Az idén érettségizőknek 0-tól 100 pontig osztályozzák majd a feleleteiket. A szóbeli vizsgák ez után is kizáró jellegűek lesznek.

A szaklíceum tanulói számára radikális változtatást jelent, hogy eddig a választható írásbelin szaktantárgyak közül is választhattak, ez után viszont általános kultúrájú tantárgyakból, mint történelem, biológia, földrajz stb. választhatnak. A szaktárca amiatt vezette be ezt a változtatást, mivel az abszolváló vizsgán a diákok a szaktantárgyakból vizsgáznak, erről pedig külön szakképesítési tanúsítványt kapnak. Kónya szerint a szaklíceumok idei maturandusai egyáltalán nincsenek felkészülve erre a fajta felmérőre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: